Önismereti csoport serdülőknek

ÖNISMERETI CSOPORT SERDÜLŐKNEK

A serdülő és fiatal korosztály önismereti igényét, önelfogadását, mások megértését és megismerését segítő csoportos forma. A foglalkozásokon játékos formában a belső tartalmak feltárása verbális és dramatikus technikával történik a korosztály igényeihez igazodva. A csoportos forma, a csoport történéseken keresztül az egyéni élményfeldolgozást, személyiségfejlődést szolgálja, illeszkedve az intézmény prevenciós szemléletéhez. A kiemelten problematikus serdülő korosztály életkori krízisének megoldását segíti elő.

 A serdülőkor fejlődési feladata az identitás kialakítása, válaszok megtalálása a „ki vagyok én?” és a „merre tartok?” kérdésekre. A legtöbb szakember úgy gondolja, hogy a kamaszkornak „szerep-kísérletek” időszakának kell lennie, melynek során a fiatalok különböző viselkedésformákat, érdeklődési irányokat és ideológiákat fedezhetnek fel.  Sok viselkedés  és szerep „felpróbálható”, alakítható.

A pszichodramatikus csoportok játékai módszertanilag arra alkalmasak, hogy a serdülők a felmerülő kérdésekre kipróbálják, átéljék és megtalálják a megoldásokat.

A csoport létszáma 10-20 fő, amely szerveződhet osztályonként, iskolánként is.

A foglalkozás-sorozat 12 alkalomból áll.